JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Dunja Brkin Trifunović: „Metalingvi­sti­­čka svest kod dece predškolskog uzrasta“

 

Edicija: PRVA KNJIGA / STUDIJE
92 str, broš. povez, 13 x 21 cm, 2022. god.
ISBN 978-86-6029-589-9

Cena: 600 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE:
069/783-155

Ova knjiga objavljena je na osnovu konkursa za objavljivanje pr­vih knjiga mladih autora koji su raspisali Banatski kulturni centar Novo Miloševo i Grad Kikinda za 2022. godinu. 

Deca – govornici srpskog jezika ovladavaju me­ta­ling­vističkim sposobnostima najčešće u veoma kom­pleksnoj jezičkoj okolini koju odlikuju dijale­kti, različiti jezički kodovi i idiomi. To se pose­bno ogleda u multinacionalnoj i multikulturalnoj sre­dini kakva je Vojvodina. Današnje generacije us­va­jaju govor i opismenjavaju se okruženi pametnim telefonima, tabletima i socijalnim mrežama, čiji se uticaj kod skoro svih stručnjaka iz oblasti prou­ča­vanja jezika, govora i komunikacije karakteriše kao loš. U knjizi je prikazano ispitivanje meta­ling­vističke svesti dece predškolskog uzrasta i imalo je za cilj da se dobije uvid u metalingvističku svest dece koja pohađaju pripremnu grupu vrtića. 

* * *

Po izvršenom pregledu rukopisa „Metalingvi­sti­­čka svest kod dece predškolskog uzrasta“ au­tor­ke Dunje Brkin Trifunović, smatram da će ovo sve­­­obuhvatno istraživanje biti od velike koristi svim  stručnjacima iz oblasti logopedije, ali i stru­čnja­cima i naučnicima iz oblasti lingivstike i psi­ho­lingivstike, a posebno na korist svima onima koji se bave obrazovnim aspektima dece pred polazak u ško­­­lu.  Reč je o sveobuhvatnom radu kakvog trenutno nema, pa  će  njegovo  objavljivanje omogućiti značajan  napredak  na  polju ispitivanja, testiranja i tretma­na po­­­re­me­ćaja metalingivstičke svesnosti. 

Prof. dr Neda Milošević
Iz recenzije