JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Knjige iz Banata na sajmu u Beogradu 19–27. oktobra

Banatski kulturni centar biće jedan od izlagača na predstojećem 67. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u periodu od 19. do 27. oktobra 2024. godine.


Štand Banatskog kulturnog centra nalaziće se u Hali 4 Beogradskog sajma, gde će čitalačkoj publici ponuditi više stotina svojih naslova, dok će odabrani naslovi biti na popustu i do 40%.

Banatski kulturni centar redovno izlaže na sajmu knjiga u Beogradu od 2008. godine. Do sada je objavio oko 650 naslova u oblasti književnosti, umetnosti, nauke, publicistike, na preko 15-ak jezika, posebno negujući istoriju, nasleđe, jezik i kulturu Banata.

Ove godine Banatski kulturni centar ima zajednički štand sa suizlagačem Kulturnim centrom Vojvodine „Miloš Crnjanski” uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Banatski kulturni centar je u proteklih godinu dana poneo više nagrada: Specijalno priznanje Beogradskog sajma knjiga za „Izabrana zenitistička dela“ (1. kolo u 8 tomova), Zahvalnicu Matice srpske za saradnju, pomoć i podršku Matici srpskoj u 2023. godini, „Književno pero“ Hrvatskog književnog društva Radovanu Vlahoviću za dugogodišnje književno stvaralaštvo, promicanje međunarodne kulture i suradnje između pojedinaca i društava za 2023. godinu, Specijalnu nagradu „Raša Popov” Radovanu Vlahoviću za uzuzetan doprinos književnosti i afirmaciji mladih autora, Nagradu Knjiga godine Društva književnika Vojvodine za knjigu poezija Dušana Radaka „Krevet-zmija i mala Prosvetina enciklopedija”.

Knjige sa sajamskim popustom mogu se poručiti i putem sajta www.bkcknjige.rs ili telefonom 069/783-155 do 1. novembra. 


IZ PROTEKLE PRODUKCIJE IZDVAJAMO 


„Ljuba”, Radovana Vlahovića

„Ljuba”, roman o konfiskaciji 1948/49. u Banatu, je četvrta knjiga Banatske epopeje Radovana Vlahovića kojoj su prethodili romani „Bapa“, „1934 i „Mučenici. „Vlahović je romanom Ljuba napravio veliki korak u srpskoj književnosti tako što je velikim i važnim temama pristupio na nov način i otvorio nam nove perspektive viđenja. Učinio je ono što samo veliki pripovedači umeju: humanost je postavio, negovao i izdigao na pijadestal tako da književnost štiti od lakog skliznuća u ideološke ili političke okvire i neguje srž njenog bića štiteći ga od zloupotrebe. Zbog toga roman Ljuba nije samo priča o posledicama rata i promenama koje je on izazvao u sociumu nekadašnjeg Banata, već je priča koja književnost vraća samoj sebi na mestu gde se to najmanje očekivalo. ” (Andrea Beata Bicok) 

„Rakija i rane” Milana Micića
(saizdavači: Kulturni centar „Lukijan Mušicki”, Temerin, i Biblioteka „Branko Radičević”, Žitište)

„Rakija i rane nije obična knjiga pjesama. To je knjiga sudbina, baladna rapsodija, pa i knjiga epitafa – sažetih priča koje se koncentrišu u jednom iskazu, sceni, imenu, obuhvatajući veliku seobu od rodnog kraja, dolaska u Ameriku i odlaska u rat, pa u Banat, preko iskušenja Drugog svjetskog rata (hortijevci) i vlasti komunista. Đe smo pošli, a đe smo stigli, moj Mile, samo je jedan od glasova koji suočavaju velike potrese u životu kolonista. Zbirka Rakija i rane stapa lično iskustvo, iskustvo znalca i iskustvo stvarnosti u neobičnoj dinamici sudbina, glasova, epizoda i prigušenog lirskog jauka.” (Prof. dr Dušan Ivanić) 

„L’imun. Isceđen” Predraga Markovića

Gramata Pesničke republike za 2022. godinu, na osnovu konkursa Propuštena prilika – za najbolju nenagrađenu knjigu objavljenu u poslednjih pola veka, pripala je Predragu Markoviću za njegovu prvu knjigu L’imun. Isceđen (Književna omladina Srbije, Beograd 1982). Ovo izdanje knjige objavljeno je kao nagrada autoru povodom dodeljivanja Gramate.

„Subje­kat zbirke ok­ru­žen je neprijateljski ras­­­polože­nom oko­linom i predmetima u njoj. No, on nije pa­si­van posmatrač i statičan poput ob­jekta, već je aktivan učesnik u kreiranju poruka ko­je is­korak iz tradicionalnih prostora lir­ske po­ezije nudi.“ (Andrea Beata Bicok)

„Krevet-zmija i mala Prosvetina enciklopedija” Dušana Radaka

„U ovoj knjizi vidimo presek kroz dosadašnje Rada­kovo stvaralaštvo, kao i nove pesme koje nisu lišene onoga što je pesnikova osobenost, ali ipak pred­stavljaju još jednu – novu fazu. U svakom slučaju, Dušan Radak je svoje mesto u istoriji književnosti već odavno obezbedio.“ (Simon Grabovac) 

Knjige kao nagrade na konkursu „Bogdan Čiplić“ i  „Prva knjiga“ 2023.

Na osnovu konkursa za Nagradu „Bogdan Čiplić” objavljene su knjige: „Pozorišne priče (od srednjeg veka do dubrovačke drame) Milene Kulić i „Dve izrazito različite novele Ivana Pravdića. Na osnovu Konkursa „Prva knjiga” u saradnji sa Gradom Kikinda  objavljene su knjige mladih autora do 35 godina: „Nebo su razgažene cipele“ Uroša Pavlova,  „Beznađe“ Nine Katane i „Sve junake po imenu znadem: atribucija junaka u pesmama Tešana Podrugovića“ Milivoja Bajšanskog.  

Marica Šljukić: „Tezga pokraj puta”
(u zajedničkom izdanju BKC-a i Filozofskog fakulteta Novi Sad)

„Naučna monografija „Tezga pokraj puta: sociološka analiza karakteristika i položaja malih proizvođača na srpskom tržištu hrane” predstavlja bogati naučni, prije svega sociološki doprinos Sociologiji sela koji se ogleda, ne samo u pogledu značaja istražene teme, nego i u vrlo vještom, nadahnutom i stručnom pristupu zadatoj temi koja može imati nemjerljiv doprinos u kreiranju budućih strateških dokumenata razvoja malih proizvođača hrane, kao i načina njihovog pozicioniranja u lokalnim i globalnim tržišnim odnosima.“(Prof. dr Ranka Perić Romić) 

Još izdvajamo

Pored navedenih knjiga, iz produkcije u proteklih godinu dana izdvajaju se knjige Stanislave Bakić Jokanić, Aleksandre Ćazić Kiurski, Branke Bubanj i Višnje Bubanj Vučić, Ljubomira Kojića, Nike Jasne Đukić, Predraga Stanaćeva... 

U pripremi

U pripremi su dva značajna neobjavljena dela Vladana Radovanovića: eksperimentalni roman „Biti” i „Višemedijska umetnost”.


IZDANJA IZMEĐU SAJMOVA 2023. I 2024. GODINE


Roman
Radovan Vlahović: „Ljuba: nastavak Banatske epopeje: knjiga četvrta”

Istorija
Milan Micić: Nezapamćena bitka, 3. izd.
„Aleksandrovački letopis: zbornik radova: knjiga treća“ 

Poezija
Milan Micić: „Rakija i rane”
Predrag Marković: „L'imun isceđen“
Dušan Radak: „Krevet-zmija i mala Prosvetina enciklopedija“
Nika Jasna Đukić: „Svetlost bezmenja
Ivo Munćan: „Stare priče iz ravnog Banata” 

Proza

Radovan Vlahović: „Banatske pripòvētke“2. izd.
Radovan Vlahović: „Sve je u glavi“ 2. izd.
Ivan Pravdić: „Dve izrazito različite novele 
Slobodan Panić: „Era istine i svesti“
Alisa Aleksandrić: „Đubre do kraja“
Stanislava Bakić Jokanić: „Sasvim lične priče“
Piroška Budišin: „Draga moja, da ti kažem“
Predrag Peđa Stanaćev: „Bibliotekar i druge priče“
Neda Ibrajter: „925“ 

Baština
Ostoja Vojinović: „Rusija među nama

Književnost za decu
Aleksandra Ćazić Kiurski: „Male priče o velikim piscima“

Fotografija
Ljubomir Kojić: „Svetlopis kao beskraj. Knj. 3“ 

Posebna izdanja
Branka Bubanj, Višnja Bubanj Vučić: „Učimo srpski“

Sociologija
Marica Šljukić: „Tezga pokraj puta: sociološka analiza karakteristika i položaja malih proizvođača na srpskom tržištu hrane“ 

Pozorište
Milena Kulić: „Pozorišne priče (od srednjeg veka do dubrovačke drame) 

Prva knjiga/studije
Milivoj Bajšanski: „Sve junake po imenu znadem : atribucija junaka u pesmama Tešana Podrugovića“
Milivoj Bajšanski: „Sve junake po imenu znadem : atribucija junaka u pesmama Tešana Podrugovića“ , 2. izd. 

Prva knjiga/proza
Nina Katana: „Beznađe 

Prva knjiga/poezija
Uroš Pavlov: „Nebo su razgažene cipele“ 

Zavičaj
Radovan Subin: „Zlatnom varjačom po svetu“
Željko Višić: „Cvrkut na drveću bez lišća”
Jelka Knežević: „Pesme“ 
Veselin Mandarin: „Nisam ti rekao“ 

U pripremi
Vladan Radovanović: „Biti”
Vladan Radovanović: „Višemedijska umetnost”
Radovan Vlahović: „Džems Bond u kratkim pantalonama”, 2. izd.
Milan Micić: „Kolonistička naselja: knj. 3. ”
Ferenc Nemet, Milan Micić: „Jul 1914.”
Nenad Stanojević: „Čitanje stvarnosti”
Katarina Pantović: „Vizuelni citati sveta 
Milica Drndarević: „Ako je to sve
Goran Blagojević: „Ljubav je navada”
Stanislava Bakić Jokanić: „Sasvim lične priče”, 2 izd.
Radovan Vlahović: „Proleće Sime Cucića: 15 godina: monografija”
Radovan Vlahović: „Dani Teodora Pavlovića: 25 godina: monografija”
Senka Vlahović: „Ilustracija knjiga za decu”
Milorad Grujić: „Život bez snova”
Dragan Batinić: „Ne žuri! : Pismo početnicima u odrastanju“, ilustr. Julijana Milutinović
Aglaja Metodijeva: „Srce bez lubenice”
Nikolaj Velimirović: „Reči o svečoveku“
Dušan Bilbija: „Prvih sto godina ruskoselskog fudbala 1921–2021.
Ksenija Golubović: „Svi smo se rodili ljubomorni na ptice”
Čarna Cvijić: „Dok se večnost ne završi”
Sara Balaž: „Kad sam verovala u jednoroge”