JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Roman „Ljuba” Radovana Vlahovića predstavljen u Bašaidu

Promocija romana „Ljuba” Radovana Vlahovića održana je 13. oktobra 2024. godine u velikoj sali Doma kulture u Bašaidu.


Učestvovali su: Stanislava Bakić Jokanić, književna kritičarka, Senka Vlahović, moderator, i Radovan Vlahović, autor, dok je odlomke govorio Radovan Ćirić.


Promocija je održana u organizaciji KUD-a „Bašaid” i Narodne biblioteke „Jovan Popović” Kikinda.


O romanu „Ljuba” , četvrtoj knjizi Banatske epopeje, Stanislava Bakić Jokanić rekla je:

„O romanu 'Ljuba' Radovana Vlahovića pisano je i rečeno da zahvaljujući lokalnom banatskom govoru i detaljnoj deskripciji ostavlja autentičnu sliku života u prošlosti u Banatu, da autor voli svoje junake jer su mu od srca otpali, da u drugom delu romana sveznajući pripovedač prepušta junacima da govore o istom događaju (poziv za Ljubu i Radu iz Mesnog odbora jer nisu predali obavezu) osvetljavajući taj događaj iz različitih uglova, da je značajna novina u piščevom postupku unošenje dokumenata u književni tekst i da je sve ovo odlično ukomponovano, literarno opravdano i stilski efektno.

Brojne su i neosporne vrednosti ovog romana, ali je na mene najjači utisak ostavila detalj-priča, minijatura o 'št'ikanom jastučetu' i kontrast između dokumenata i lirskog epiloga.

Priča o 'št'ikanom jastučetu' prati me od prvog susreta sa romanom, imala sam priliku da je čujem i od pisca lično.

'Št'ikano jastuče' je metaforički izraz za temu romana (prinudni otkup), događaj u malom, zbijena istina, celovita i mnogoznačna, lični i lirski, (ali i dramski) odjek istorijskih događaja i lomova. Na spisku konfiskovanih stvari (pokretne imovine) nalazi se i malo jastuče uzeto odojčetu u kolevci ispod glave. U ime koga i čega je to učinjeno? Ljudskost na dnu! Trijumf ideologije, licemerja i revanšizma. Jastuče odudara lepotom, ono je dar za povojnicu iz Engleske, iz drugog i drugačijeg sveta kome otimači nikada neće moći pripadati. Osim toga, belo štrikano dečije jastuče simbolizuje i nevinost stradalnika.

Nastaviće se... ”


VIŠE O KNJIGAMA

„Ljuba”:

„Banatska epopeja”:

Foto: Goran Birimac